Çocuklar ve ebeveynleri arasındaki ilişki ergenliğin başlarında sıcaklığını kaybeder, çatışmalar başlar. Kız çocukları erkek çocuklarına göre duygusal olarak daha çok uzaklaşır ailelerinden.
Ergen psikolojisi üzerine yapılan araştırmalara göre öz-saygı ergenlik döneminde düşüşe geçiyor, kızların öz-saygısı ise erkeklerinkinden daha düşük seyrediyor. Uzmanlar bu durumu ergenlikle değişen vücut görüntüsüne ve kızların bedenlerinden memnun olmama durumlarının erkeklere göre daha yoğun yaşandığına bağlıyorlar.
Bu dönemde genç bireyin olumlu benlik algısı geliştirmesi yani kendi hakkında olumlu düşüncelere ve algıya sahip olması için ebeveynlere çok iş düşüyor. Gelişim çağında değişen fiziksel özellikleri için kaygı duyan çocuklarının duygularını nasıl olsa bir süre sonra geçeceğini düşünüp yok saymak, mantıksız bulup eleştirmek bazı ebeveynlerin tercih ettiği yol olabilir. Oysa düşük öz-saygıya bir de anlaşılmama hissinin açtığı yara eklendiğinde genç bireylerin kendilerini diğer insanlardan soyutlamaları ve yalnızlık hissetmeleri olası.
Düşük öz-saygının panzehiri gerçek başarıdır. İnsanlar iyi yaptıkları şeyler için kendilerini iyi hissederler. Ergenlik çağına gelirken çocuklarımızın iyi yaptıkları şeylere yatırım yapmalarını desteklemek her anne babanın görevi olmalı. Spor ve sanatla uğraşmanın bir bireyin hayatına çok olumlu katkıları vardır. Bazı çocuklar iyi yaptıkları bir şey bulmada zorlanabilirler o zaman da koçluk hizmetinden yararlanabilirler. Ergenlikte sevdiği bir şeyle uğraşarak enerjisini yükselten genç bireyin bu ihtiyacını karşılaması kuşkusuz en çok ebeveynlerin işine yarar.
Yetişkinliğe giden süreçte başarabildiği şeyler hakkında ne kadar çok deneyimi olursa ergenliğin son döneminde kendisi için daha doğru meslek seçimini de yapabilir genç birey. Mutlu bir yaşam için olumlu benlik kavramı ve yüksek öz-saygı önemli.
Genel yapılan uyarıyı tekrarlamakta fayda var: Çocuğunuzun yaşam başarısını yalnızca akademik çalışmalarına bağlamayın. Çocuklarımız bizlerden çok farklı alanlarda yetenekli olabilirler. Onların kapasitelerini doğru ve gerçekçi değerlendirmek zorundayız. Bizim başarıyla kolayca yaptığımız bir şeyi onlardan beklemek hatasına düşmeyelim. Adil olalım. Mükemmellik konusunda çok takıntılı bireylerin başarı algıları farklıdır. Ben mükemmeliyetçiyim biraz diyorsanız lütfen beklentilerinizin gerçekçi olup olmadığıyla ilgili bir uzmanın görüşüne başvurun. Çocuğunuz için lütfen mükemmel olmayın, iyi olmayı hedefleyin.
Son olarak Lisa Damour’un Güçlü Kızlar kitabını tavsiye ederim. Ergenlik sürecinde ebeveynlerin farkındalığını yükselttiğine inanıyorum.
Esin Esen
Harika olmuş
Teşekkür ederim.